Руската инвазия в Украйна застрашава реколтата. Ако фермерите не успеят да

...
Руската инвазия в Украйна застрашава реколтата. Ако фермерите не успеят да
Коментари Харесай

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Руската инвазия в Украйна застрашава реколтата. Ако фермерите не съумеят да подхранят с торове зимните култури скоро, това ще заплаши добивите от пшеница, от които зависят милиони в развиващия се свят, предава Ройтерс.

Пшеницата всекидневно се сее през есента, като развиването й стопира през зимния сезон. Преди кълновете да се върнат към живот напролет, обаче, фермерите нормално разпръскват тор, който усилва експоненциално добива.

Но украинските фермери, които произведоха рекордна годишна продукция от зърнени култури предходната година, споделят, че в този момент не им доближават торове, както и пестициди и хербициди. И даже да имат задоволително от тези материали, те нямат задоволително гориво, с цел да подкарат селскостопанските машини.

Елена Нероба от Maxigrain, сподели, че добивите на зимна пшеница в Украйна могат да паднат с 15% спрямо последните години, в случай че в този момент не се натори. Някои фермери предизвестяват, че обстановката може да бъде доста по-лоша. Според тях добивите от пшеница могат да спаднат на половина, а може би и с повече, което ще провокира последствия надалеч оттатък Украйна. Страни като Ливан, Египет, Йемен и други започнаха да разчитат на украинската пшеница през последните години. Войната към този момент докара до внезапно повишаване на цените на пшеницата - с 50% през последния месец.

Украинската селскостопанска рецесия идва, в миг, когато по света към този момент цените се покачват от месеци на фона на проблемите с световната верига за доставки, дължащи се на пандемията. Световните цени на храните достигнаха рекордно високи равнища през февруари и се покачиха с над 24% за една година, заяви Агенцията по прехраната на Организация на обединените нации предходната седмица. Министрите на земеделието от Г-7 се чака да обсъдят на виртуална среща въздействието на съветската инвазия върху световната продоволствена сигурност и по какъв начин най-добре да се стабилизират пазарите на храни.

Украйна и Русия са съществени експортьори на пшеница, които дружно съставляват към една трета от международния експорт - като почти целият техен експорт минава през Черно море.

Украинските управляващи споделят, че към момента се надяват страната да има релативно сполучлива година. Възлагат се големи очаквания на фермерите в западната част на страната, която остава незасегната от спора.

Министърът на земеделието на Украйна Роман Лешченко съобщи, че страната не разрешава износа на разнообразни съществени артикули, в това число пшеница. Министърът призна опасността за питателните доставки на Украйна и че държавното управление прави каквото може, с цел да помогне на фермерите.

През идващите седмици фермерите би трябвало да стартират да засаждат и други култури, като царевица и слънчоглед, само че са затрудни да набират семена, сподели Андрий Дикун, ръководител на Украинския аграрни съвет, който съставлява към 1000 фермери, обработващи пет милиона хектара.

Загубата на два огромни експортьора на зърно - Украйна и Русия беше усложнена от новините, че състоянието на реколтата от пшеница в най-големия производител в света, Китай, може да е " най-лошото в историята ", съгласно министъра на земеделието на страната.

Лошите условия на развъждане в засегнатите от суша елементи на Съединени американски щати наподобява ще понижат в допълнение доставките.

Сърбия разгласи в сряда, че ще забрани износа на пшеница, царевица, брашно и олио от четвъртък, с цел да противодейства на нарастването на цените, до момента в който Унгария забрани целия експорт на зърно предходната седмица.

България също по този начин разгласи, че ще усили зърнените си ресурси и може да ограничи износа, до момента в който не извърши плануваните покупки.

Доставките на зърно от Румъния, главен експортьор, също се стегнаха, защото интернационалните купувачи търсят други възможности на доставките от Русия или Украйна, макар че сега няма проекти за ограничение на доставките.

Глобалното произвеждане на зърно също може да намалее, защото производството на торове, които оказват помощ за повишение на добивите, е понижено след покачването на цените на природния газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР